A közellenség

2009.09.16. 08:00 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás választás kormány járulék adó vállalkozás minimálbér édesapám édesanyám bankkölcsön

Mindenért azok a mocskos bankok és bankosok a hibásak! Azok, akik felelőtlenül arra ösztökéltek, hogy mindenféle kölcsönöket vegyünk fel, és adósságba verjük magunkat. Mert gátlástalanok voltak, és kihasználva tudatlanságunkat és szorult helyzetünket olyan szerződéseket kényszerítettek ránk, amelyek számunkra előnytelenek, és ennek senki nem szabott gátat. Most pedig hol álunk? A tönk szélén. Az ország is, meg az egyének is. Olyan reklámokkal árasztottak el minket, milyen könnyű kölcsönhöz jutni, és igazából nem is ember az akinek nincs kölcsöne. Nem egy baráti társaság utálta ki a köreiből a kölcsön nélkül élni próbálókat. Most meg itt a baj, és most nem segítenek nekünk.

Szerintem azért a helyzet ennél egy kicsit összetettebb. Miért, és kinek is adott a bank kölcsönt? Annak aki kért, és azok közül sem mindenkinek. Nagyon sokan nem kaptak. Nem értették, hogy miért. Mert a kölcsön nem jár, hanem adható. Üzlet mind a két félnek és úgy is kellene viselkednie mindenkinek. Akik kaptak kölcsönt, azok után sem dobta utánuk a bank a pénz, hanem az ügyfelek kérték. Most jön az érdekes kérdés. Mire kérték az ügyfelek? Olyan javak megszerzéséhez, amelyeket korábban, a tervgazdálkodás időszakában, illetve az azt követő zavaros években nem tudtak megvenni. Lakásra, kocsira, egyéb kisebb fogyasztási cikkekre. Korábban miért nem épültek lakások, és lehetett bármelyik autókereskedésben autót venni? Tényleg, voltak egyáltalán autókereskedések?

Valakinek be kellett hoznia az országba a kocsikat, valakinek fel kellett építenie a házakat. Az így behozott kocsikat elég magas és sokféle adó terhelte. A lakások építése során elég sok olyan anyag került felhasználásra, ami után ÁFA-t kellett fizetni, vagy a lakások előállítóinak munkabérét elég sok járulék terhelte. Ezeket a kocsikat lakásokat ugyanúgy hirdették az előállítóik, mint a bankok az ezek megvásárlásához szükséges hiteleket. Nem egy építési vállalkozó, autókereskedő, kereskedelmi lánc nőtte ki magát az elmúlt 10-20 évben. Ők a fekete jövedelmeik mellett azért elég sok adót fizettek meg, ami valahova elfolyt! Egyszóval a vállalkozóknak és az államnak is érdeke volt, hogy a lakosság fogyasztás iránti hajlandóságát növelje. Több bevételre tett szert.

Akkor is, a bankok kihasználták a lakosság, illetve az ügyfeleik tudatlanságát, és becsapták őket! Biztos így van ez? Nekem szüleim azt tanították, hogy mielőtt bármit aláírsz édes gyerekem, olvasd el! Ha nem tetszik ne írd alá. Ha pedig aláírtál valamit, akkor viseld a következményeit. Ezt mondjuk nem ártana az iskolában tanítani, mert nem mindenkinek olyan rendesek a szülei, mint nekem. Az oktatásban viszont mindenkinek át kell adni a tudást. Nem csak a lexikális tudást, hanem az mindennapi élettel kapcsolatos tudást is. Ha már annyi pénz szedett be az állam a bankoktól, a vállalkozóktól, és az állampolgároktól különböző adók formájában. Ebből a sok-sok pénzből az oktatásra kellett volna, hogy jusson De nem jutott, így a bankok által megfogalmazott szerződéseket nem volt, aki elolvassa. És még valami. Nem tanították meg az embereket sem a szüleik, sem az oktatáson keresztül a rendszer arra, hogy hogyan kell gazdálkodni azzal, ami rendelkezésükre áll.

Na igen, de a minimálbérből nem tudom fizetni a 80-100.000,- Ft-os törlesztés! Igen, ez igaz. Amikor a kölcsönért folyamodtak az ügyfelek, akkor sem kerestek kimutathatóan annyit, amennyi a törlesztéshez elég lett volna. Akkor évekig miből fizették a törlesztést. Igaz kisebb volt az aránytalanság, de az akkori minimálbér és az akkori 50.000-es törlesztő is képtelenség volt. Áthidalásnak adtak az ügyfelek másik ingatlant, és nagyon bíztak magukban. Kissé túlvállalták magukat.

Ez még mindig csak a felszín. Csak a főbb összefüggések. Igaziból hibás a bank, az politikai rendszer, és az ügyfél is. Ebből a hármasból azonban csak a bankokat lehet megfogni, nevesíteni. Van összesen félszáz bank, meg kb 200 takarék. Ezeknek neve is van, és elég jól körülhatárolható csoport. Az ügyfeleknek is van nevük, de azok nem olyan jól körülhatárolhatóak, ráadásul Ők a választók, akik nem hibáztathatóak, mert ha bűnösekké tenné őket a harmadik szereplő, a politika (színtől függetlenül), akkor azzal saját magára és felelősségére is ráirányítaná a figyelmet. A dühös választó pedig nem jó választó. Ezért csak egy ellenség maradhat, és az nem a Hegylakó!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr641379536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása