Vagyonadó – ingatlanadó

2009.07.22. 12:00 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: ingatlan kormány adó ingatlanadó szja vagyon vagyonadó közös teher

Senki nem szeret adózni, így én sem. Mégis az adó szükséges rossz, mert ebből tartjuk fenn a közintézményeket. Az egy más kérdés, hogy jól-rosszul. Az megér legalább egy külön misét. Többet is,de nem ez a téma.

Az adózásnak mindenhol megvan a kultúrája. Nálunk inkább a nem adózásnak, helyesebben az adóelkerülésnek van kultúrája. Nem hiába vannak azok a kimutatások. Ma a cca 4 millió munkavállalóból, nagyjából 1 millió a közalkalmazott, vagy nem közalkalmazott, de a közszférához tartozó munkavállaló (sofőr, takarító a polgármesteri hivatalban, stb). Vagyis cca 3 millió olyan munkavállaló van, aki eltartja a gazdaságot, és a többi 7 millió állampolgárt. Ők azok – 3 millióan -, akik adóznak, vagy nem adóznak. Közéjük tartoznak azok a vállalkozók, akik saját cégük munkavállalói. Ők is lehetnek vagy 500 ezren. Többnyire minimálbéren vannak bejelentve. Nekik is vannak munkavállalóik, akiket ezek a vállalkozók minimálbéren jelentenek be (jobb esetben) és így cca 1 millió ember alig-alig fizet SZJA-t. A maradék 2 milliónak nagyon választása sincs, mert tőle az adót levonják, nem tud adót csalni. A megmaradó munkabérüket, nettó keresetüket osztják be ahogy tudják. Ebből nevelnek gyereket, élelmezik, ruházzák magukat, mennek el nyaralni (?), veszek lakást, kocsit. Utóbbi kettő a vagyonosodásuk.

Itt álljunk meg egy szóra. Hogyan is keletkezett ez a vagyon? A nettó, tehát adózott pénzemből vásároltam valamit, egy olyan terméket, amin már ÁFA (általános forgalmi ADÓ) is van. Ha ez ingatlan, vagy gépjármű volt, akkor még az illetéket is –elég sokat - ki kellett fizetnem, hogy a vagyontárgy a nevemre kerüljön. Most ezt a vagyon szeretnék megadóztatni.

Megint csak meg kall állni egy pillanatra. Mi is a vagyon? A valamely jogalany értékben meghatározható javainak, azaz dolgokra vonatkozó és más személyekkel szemben fennálló jogainak és kötelezettségekeinek összessége. Ez a definíció. Vagyis ha van egy 40 millió forintot érő házam, amit 15 millió forint hitel terhel (amit törlesztek is rendesen), akkor a vagyonom nem 40 millió, hanem csak 40 millió -15 millió = 25 millió. Vagyis nem kell adóznom, ha vagyonomról beszélünk. Ha az ingatlanomról, akkor sajnos igen. Egy kis visszásság van a jogszabályban. A címe a vagyonadóról szól, közben a tartalma az ingatlan és gépjárművek után kivethető adót taglalja. Tisztázni kellene a fogalmakat!

Ha most felteszem elfogadom, hogy a törvény az ingatlan és gépjármű adóról szól, akkor is mi volt a célja, és azt eléri-e. Véleményem szerint kettős célja volt, van. Egyrészt növelje a „vagyon” után kivetett adóbevételeket. Ezt valószínűleg el is fogja érni. Érje utol azokat a minimálbérre bejelentett és adót nem fizető vállalkozókat, akik az elmúlt évek alatt a közösbe gyakorlatilag alig tettek be, de onnan többet vettek ki. Ezt a célt valószínűleg nem fogja elérni, mert akik ilyen vagyont tudtak felhalmozni, azoknak valószínűleg megvan az az ügyvédi kapcsolatuk, amivel az ingatlant átalakítják (papíron) és kivonják az adóztatandó körből. Ezt kellene megakadályozni.

Valamint még egy dolgot lenne érdemes megfontolni. Ha valakinek az SZJA összege magasabb, mint az ingatlanjai és járművei után fizetendő adó összege, akkor annak ne kelljen „vagyonadót” fizetnie. Ha pedig valakinek a „vagyonadója” lenne nagyobb, mint az SZJA-ja (minimálbérnél ez előfog fordulni), akkor azzal fizettessék meg az adót. Talán kevesebb lenne a minimálbérre bejelentett munkavállaló. Persze ehhez az is szükséges, hogy a bér terhelő elvonások (nem adók, lásd Szuperjövedelem – szuperbruttó) nem kis mértékben, csökkentésre kerüljenek, és mindenki azt a jövedelmet fizesse ki magának és vallja be, amit ténylegesen meg is keresett.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr621260447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása