Szuperbruttó – még egyszer

2009.12.14. 08:00 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: nyugdíj megszorítás adó szja tb adócsalás adóterhelés közös teher

Megszavazták, örülhetünk!

Lesz szuperbruttósítás. Végre minden jövedelem után adózhatunk. Az után is, amit soha nem látunk, és nem dönthetünk arról, hogy hogyan akarjuk ezt a pénzt felhasználni.

Nem, nem azzal van a bajom, hogy ha majdani nyugdíjamat akarják megadóztatni most, hanem azzal, hogy megadóztatják a TB járulékot és minden olyan pénzt, amit soha nem láttam, és esélyem sincs látni.

Egy pillanatra álljunk meg a TB, vagy egészségügyi járuléknál, vagy aminek most éppen nevezik témájánál. Valami nincs itt rendjén. Aki alkalmazottként dolgozik, esélye sincsen arra, hogy a jövedelmeit maga ossza be. A bruttójából a munkáltatója levonja, amit kell, és elutalja a központi költségvetés megfelelő számlájára. A maradékot megkapja a dolgozó (Korábbi bejegyzésből kideríthető, hogy mennyi a tényleges adóterhelés.).

Nem vagyok vállalkozó ellenes, mert nem mehet minden vállalkozónak jól, de ez sok esetben csak alkat kérdése. A vállalkozó bejelenti magát minimálbéren. Ez után megfizeti a minimális járulékot. A többi megélhetéséhez szükséges pénzt pedig a vállalkozásból különféle költségek elszámolásával – itt nem beszélnék a számla gyárosoktól vásárolt papírokról – kiveszi azt, amit tud. Így ugyanakkora költség mellett a vállalkozónak jóval több marad a szabadon elkölthető jövedelme, mint az alkalmazottjának. Ez elég sok is lehet, ha jó kocsikra és villákra, lakásokra futja.

Mit történik akkor, amikor a baj bekövetkezik, és az adófizető (az alkalmazott és a vállalkozó is) egészségügyi ellátásra szorul. Mindketten orvoshoz fordulnak, és/vagy korházi ellátást kérnek. Most jön a különbség, amit mindenki tud, de kimondani senki nem meri. A vállalkozó az addig elcsalt és félretett pénzéből tud olyan orvosi ellátást vásárolni az orvosnak zsebbe, vagy hivatalosan adott pénzből, amire a bérből és fizetésből élőnek esélye sincs, mert az ő bére csak arra volt elég, hogy éppen fenntartsa magát. Sőt, az is lehet, hogy nem is a vállalkozó fizeti az ellátást, mert az elcsalt pénzből olyan biztosítást fizetett, ami lehetővé teszi, hogy a lehető legjobb ellátást kapja. Így tulajdonképpen a biztosítón keresztül vásárol magának sokkal jobb ellátást. Ő szabadon választhatott biztosítót az állami mellett. Ez utóbbit igazából nem is Ő finanszírozta.

Ha az alkalmazottnak korábban lehetősége lett volna arra, hogy a teljes bére felett rendelkezzen, akkor valószínűleg Ő is megtette volna, hogy olyan biztosítót választ, aki számára legjobb ellátást fizeti meg. Ha pedig a biztosító nem olyan visszajelzést kap az ügyfelétől, aki az egészségügynek is ügyfele, mely szerint az ellátás nem volt megfelelő, akkor a biztosító nem kell fizessen a korháznak.

Ne csak akkor legyünk nagykorúsítva, amikor az adót meg kell fizetni, hanem akkor is, amikor arról kell dönteni, hogy a jövedelmünket mire költsük el. Legyen kisebb a tényleges adóselvonás, és költse el mindenki a pénzét legjobb belátása szerint és gondoskodjon magáról előrelátóan. Egyszer ezt meg kell lépni.

Nagyjából ugyan ez a helyzet a nyugdíjjakkal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr961593724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása