A BéKáVé vált vezér

2009.09.14. 08:00 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: oktatás bkv abszurdisztán édesapám végkielégítés édesanyám cégmanagement titoktarás

A mostani történések akár mesébe is illőek lehetnének, olyan hihetetlenek. Ez a történet is hihetetlen, csak a mesékkel ellentétben ahol a végén a jó legyőzi a gonoszt, elnyeri jutalámát, a sárkány elpusztul – kivéve Süsüt – a rossz pedig meglakol, itt valószínűleg nem történik ilyesmi.

Bármelyik ágazatba megyünk is dolgozni mindenhol van végkielégítés. Legyen az a köz-, vagy éppen a versenyszféra, aki távozik, mert munkájára önhibáján kívül nem tartanak igényt, azt a jog szerint végkielégítés illeti meg. Még a BKV-nél is. Nem kell ezen felháborodni. Ez elég jól szabályozott kérdéskör. Mindezt a dolgozó védelmében tette a jogalkotó azért, ha valaki melósként lehúzott 20-25 évet egy helyen, akkor ne mondhassák neki egyik napról a másikra következmény nélkül, hogy Szevasz. Természetesen a munkáltató a jogszabályokban meghatározottól többet is adhat, ha arra pl a kollektív szerződés kötelezi, vagy mert úri huncut jókedve úgy tartja.

Na de mindezt egy közfeladatot ellátó cégnél, aki közpénzekből, az adófizetők pénzéből gazdálkodik, és nem is éppen jól. Nem kell külön jogszabály, csak azt tartsák be, ami mindenkire vonatkozik, és ne kössenek külön alkut.

Hallgatási, vagy titoktartási pénz is járhat a távozó dolgozónak. Ezt többnyire a versenyszférában dolgozók szokták kapni. Cserébe vállalják már a munkaszerződés megkötésekor, hogy pl 6 hónapig nem is mennek el hasonló iparágban működő céghez dolgozni. Nehogy a technológia tudást, vagy az ügyfélkapcsolatokat vigyék. Azonban arra nagyon kíváncsi lennék, hogy egy BKV-s vezér milyen iparági titkokat tud elvinni magával, és hova. Ahogy én tudom Budapesten nincs másik cég, aki a tömegközlekedés városszintű megoldására specializálódott volna. Ja igen másik városban van ilyen szolgáltatást végző cég, ahova az eltávolított vezető, vagy alkalmazott elmehet dolgozni. Azonban az ottani szolgáltató is egyeduralkodó azon a lokális piacon, ráadásul vagy ugyan olyan pocsék anyagi helyzetben van, mint a BKV, akkor meg minek alkalmazná a BKV-st, mert segíteni nem tud. Ha pedig helyzete jobb, akkor is miért alkalmazná, és szedné ki belőle a „titkokat”? Csak akkor, ha Ő is hasonlóan rossz helyzetbe akar kerülni.

Akkor mire is jó a titoktartási pénz? Csak nem arra, hogy aki távozik tartsa a száját, hogy ki és mennyit tudott kilopni ebből a nagy mamutból, amit mi finanszírozunk. Inkább azért kellene fizetni, hogy elmondják, mi történt és azért kik a felelősek. Ja és azokat felelősségre is kellene vonni. Persze ez egy mutyi országban, Abszurdisztánban elképzelhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr281379485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása