Történelmi a csúcs

2010.03.18. 18:00 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: kormány adó áfa mol benzin üzemanyag adóterhelés

Igen, ez így van. Mégis minek, de inkább kinek köszönhető? Nagy valószínűséggel ez is az éppen uralkodó kormánynak. Szinte mindig minden ennek köszönhető. Az adóváltozással már előre lehetett látni, hogy ez fog történni, de akkor senki nem emelte fel a szavát. Jó, ez nem teljesen igaz, néhányan megemlítették, hogy ez nem lesz jó, meg nem is teljesen igaz, de akkor nem foglalkozott vele. Azóta meg már több, mint egy hónap eltelt, történt egy s más, de a dolog a történelmi csúcs csak most valósult meg.

Ja, hogy nem mondtam, miről beszélek. Ez előfordul néha velem, ezért már most elnézést kérek. A történelmi csúcsú benzin, és gázolaj áráról.

Simán hülyére vették megint a magyar lakosságot, amihez szinte mindenki szinte csak asszisztált. Még én is, mert már akkor utánanéztem annak, hogy hazudnak-e megint, vagy kivételesen igazat mondanak. Megint csak a hazugság volt.

Azt hazudták, hogy nálunk túl olcsó az üzemanyag, mert alacsony az adó tartalma, és ezt az EU előírásoknak megfelelően emelni kell, mert az EU már nem tűri, hogy nálunk ez így megy. Ezért az üzemanyag alapára után számolt adót, vagyis annak százalékos mértékét sikerült megemelni. Ez így rendben is lett volna, ha igaz lett volna. Gondolkozzunk el az alábbi ábrát szemlélve.

Mintha a magyarországi üzemanyagár adótartalma a környező országokhoz viszonyított szinten lenne. Akkor mégis hogy lehet az, hogy most a csúcsot döntögetjük? Lehet, hogy az üzemanyagot vesszük túl drágán a többiekhez képest. Ez sem valószínű, mert a legnagyobb vásárló a MOL a környező országokban is ott van, és ha versenyben akar maradni az ottani piacon, akkor az ottani árakhoz fog igazodni. Arról pedig nem halottam volna, hogy a nagy üzemanyag kereskedőnk leányai a környező országokban veszteséges lenne. Vagyis nálunk kicsit drágábban adja a drága ugyan azt a naftát, mint a szomszédainknak. Ezt gondolom az állam meg tudná akadályozni. Neki sem érdeke, hogy külföldön tankoljunk, mert az ott vásárolt üzemanyag után fizetett a magyarnál alacsonyabb kulcsú ÁFA (érdekes, ebben nem kell az EU szinthez igazodni) nem a mi költségvetésünket gazdagítja, hanem a másik államét. A nagy üzemanyag-forgalmazót meg különadóval nem súlytja, és nem szabályozza az árképzést. Az meg éppen hol a nemzetközi árak emelkedésére, hol a forint gyengülésére hivatkozva folyamatosan emeli az árat. Néha ugyan csökkent is, de csak azért, hogy aztán még jobban megemelje az árat.

A kormány meg ehhez asszisztál, és az adót is csak emeli olyan mértékre, amit senki nem vár el, de jó egy testetlen fantomra az EU-ra hivatkozva ezt tenni. Így lehet eljutni a csúcsra, mármint a történelmire és megszivatni egy országot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr301849530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása