Védjük a magyar terméket! Vegyél hazai árut!

2009.05.04. 22:21 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: adó vállalkozás munkahely hazai termék protekcionizmus közös teher

Már több helyről is hallottuk, hogy milyen jó dolog az, ha a magyar ember magyar terméket vesz, mert ezzel megőrzi a munkahelyeket. Van is ebben igazság, főként miután beléptünk az EU-ba. Itt az áruk szabad mozgását nem lehet akadályozni a védővámokkal és támogatásokkal. Tiltják ezt a közös rendelkezések. Mégis lehet protekcionista (hazai gyártó, hazai piac védelem) politikát folytatni, ha mindenki hazait vásárol. Ehhez azonban olcsóbban kell gyártani, mint a környéken bárhol. Nem sokkal, csak annyival, hogy már ne érje meg ide szállítani a sok olcsó, de rossz árut. Ja és kell hozzá fizetőképes kereslet is, vagyis elegendő bérrel rendelkező ember, aki hajlandó megvásárolni a hazait, mert neki is ez az érdeke.

Ha valami hiányzik a fentiekből, akkor nem fog működni az alulról jövő protekcionizmus. A kettő nagyon egymásra van utalva.

Szentesen a helyiek kitalálták, hogy magyar árut vesznek, abból is a helyit. Ezzel segítenek megőrizni a munkahelyeket. Nyilatkoztak erről a Tv-ben a helyiek, hogy ez milyen jó ötlet. Aki pedig nyilatkozott a helyi italbolt előtt állt. Neki biztos, hogy mindig meglesz a megfelelő jövedelem. Kérdés, hogy Ő, a többi helyi vállalkozó és alkalmazottai milyen béren vannak bejelentve és mennyi adót fizetnek? Ha keveset, akkor az államnak valahonnan a bevételeket össze kell szednie. Ezt csak a bérből és fizetésből élők rovására kivetett adóterhekkel lehet elérni – ők nem tudnak a költségekkel „sumákolni”. Ha az Ő terheiket növelik, akkor kevesebb szabad pénzük lesz, és nem a drágább hazait veszik meg, hanem az olcsóbb, sokszor rosszabb minőségű külföldit. Ha csökken a hazai termékek iránti kereslet, akkor kevesebbet kell belőle gyártani. A kevesebb terméken ugyanannyi fix költség magasabb árat eredményez, hogy ugyan az maradjon a „nyereség”. Ennek következtében még kevesebb hazai fog fogyni. Kevesebb munkahely kell, még jobban nő a kereslet az olcsó külföldi iránt, és még jobban csökken a drága hazai iránt. Szépen sorban mennek tönkre a kis és közepes vállalkozások. Már rég óta ezt mondják okos emberek, de senki nem hallgatott rájuk. Most, hogy már lassan minden korábban minimálbéren bejelentett vállalkozóra rájár a rúd, hirtelen mindenki protekcionista akar lenni. Csak megint addig, amíg neki nem kell ezért tennie. Mondani könnyű, hogy vegyél hazait…. Én meg majd veszek „occó” külföldit

A protekcionizmusnak része a rendes adófizetés és a terhek közös viselése is. Minden szinten!

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr31103248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása