Szuperjövedelem – szuperbruttó

2009.05.11. 16:57 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: kormány csomag megszorítás szja minimálbér átlagjövedelem adóterhelés

Még nincs vége a megszorításoknak! Éppen csak lélegzetvételnyi időhöz jutottunk, mielőtt még jobban lenyomják fejünket a víz alá, ha éppen víz amiben vagyunk. Elfogadták a 13. havi nyugdíj és közalkalmazotti bér eltörlését, emeltek az ÁFÁ-n – igaz volt ahol csökkentettek, de ettől nem lesz olcsóbb az a termék, csak a többi drágább. De ez csak a kezdet.

Van még a tarsolyban. Már rebesgetik, hogy jön a szuperbruttósítás. Mit is jelent mindez. Van a bruttó bérünk, ami után adózunk. Van egy – több - olyan munkáltatói kifizetés, amit a mi bruttó bérünk után a munkáltató az államnak befizet. Ennek egy része a munkavállalót illeti bizonyos helyzetekben (munkanélküliség, nyugdíj stb), tehát jogosan kellene utána adózni, hogy amikor kifizetésre kerül (mondjuk évek múlva), akkor már ne kelljen. Most azt szeretnék bevezetni, hogy ez a mindent tartalmazó szám legyen a SZJA számítás alapja. Ezzel még talán egyet is tudnék érteni. Mielőtt az egyetértés teljes lenne vessünk egy pillantást az alábbi diagramokra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fenti grafikon esetében a delikvens (munkavállaló) bruttó bérének minden évben 100.000,- forintot vettem alapul. Vagyis a vizsgált időszak elején az átlag feletti bérrel számoltam, most pedig átlag alattival (2008-ban a KSH szerint az átlag cca 130.000,‑ HUF). Az adóterhelés a kezdeti időszakhoz képest csak kismértékben változott, akár a bruttó bért, akár a munkáltató által kifizetett összeget vettem alapul.

Máshogy fest az a grafikon, ahol az idei évet vizsgáltam különböző bruttó bérek szerint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezen a grafikonon az látszik, hogy minél nagyobb a bruttó bér, annál nagyobb az adóterhelés.

Mind a két grafikonban a zöld oszlopokkal ki is lennék békülve, ha az a teljes elvonást mutatná. Sajnos azonban nem azt mutatja. A munkáltató által a dolgozó munkavégzése után kifizetett összegnek 47-52%-át kapja csak meg a dolgozó. A többi megy a „levesve”.

Sajnos engem nem érdekel az, hogy a vállalkozás átlagos adóterhe - ami tartalmazza az utánam a munkáltató által kifizetett, de általam soha nem látott részt is - EU viszonylatban átlagos. Sajnos én a nettóból élek. Amit a munkáltatóm kifizet utánam (bérrel együtt) és amit abból én látok, az viszont EU átlagon aluli. Ebből én csak 47-52%-át látom, míg máshol az EU-ban 55-65%-át látják. Most ezt a ki nem fizetett részt is az adóalapba akarják számíttatni. Így az adóterhelés még nagyobb lesz, és a tényleges lassan eléri a 60%-ot is.

És akkor még nem is beszéltem a jövedelmek összegéről. A mi nettó átlag jövedelmünk körülbelül 470 EUR-nak felel meg. Ez bruttóban 230.000,-, vagyis olyan 830 EUR. Lassan nem lesz olyan EU tagállam, ahol a minimálbér nem haladja meg a magyar átlagbért!

Forrás:

 www.hirtv.hu/gazdasag/allas/

www.nfgm.gov.hu/data/cms752841/versenyk__pess__g_200903_overview.pdf

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr81115400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása