Biztosított jégeső

2009.06.10. 20:53 | White Eagle | Szólj hozzá!

Címkék: hírek ingatlan segítség jégeső biztosítás természeti katasztrófa építési engedély

Sűrű volt a hétvége! Nem elég, hogy választások voltak, de még a jég is esett. Előbbi nem nagyon érdekel, mert már megint megvezetnek, megvezettek. Utóbbi viszont annál inkább. Szerencsére nem voltam benn érintett, mert mifelénk nem esett, csak az eső. Máshol azonban elég szép jégeső volt. A borsó méret is nagy károkat okozhat, de itt dió, illetve golflabdányi jegek potyogtak. Az egyik felvételen egy ház cserepeit körülbelül másfél perc alatt bontotta le a tetőlécig. Utána már csak a födémre esett. Ha a ház régi típusú volt és a jég leolvadt, akkor az a teljes házat szét tudta áztatni.

A hírekben csak az szerepelt, hogy a házak nyugati oldalát verte el a jég. Volt olyan, ami úgy nézett ki, mintha géppuskával lőtték volna. Másnapi képen nem volt olyan ház az utcán, amelyiknek legalább a fél tetejét ne fóliázták volna be a következő eső elleni védelem miatt. Sajnos azonban a károsultak csak 50-60%-ának volt biztosítása. Nagyon sajnálom őket főként, hogy a biztosító csak helyreállítást fog vállalni, illetve csak az eredeti állapot helyreállításig fizet. Maga ez a rendszer is megérne egy misét, de ami inkább bosszant, az a többi károsulthelyzete. Igen ismétlem sajnálom őket, de azért annyira nem. Ők azok, akik soha nem fizettek biztosítási díjat, és most a házuk helyreállítása mégis meg fog történni, méghozzá állami, vagyis közpénzekből.

Megint az történik, hogy azok fizetnek csak most rá, akik egyébként is fizetnek. Aki megtehetné, az soha nem fizet és Ő az első, aki sorba fog állni a pénzért, mert az ő kára a legnagyobb – szétverte az uszodája üvegtetejét a jég. Az a baj, hogy ez nem vezet jóra. Ezek az emberek ez után sem fognak biztosítást kötni, sőt jó példával járnak elöl a többieknek, hogy akár a meglevő biztosításukat is mondják fel, mert baj esetén majd az állam, vagyis az adófizetők segíteni fognak. Nem sok a kár. „Csak” 1.000 ház érintett. Házanként ha csak 2 millió Ft-tal számolunk, az pont 2 milliárd, de a fele rendelkezik biztosítással, így az állami kiadás csak 1 milliárd lesz.

Ez most csak a jégkár esetén jutott eszembe. De majd jön egy kis árvíz, vagy belvíz, és akkor is majd az állam fog segíteni azoknak, akiknek nincs biztosításuk. Az árvíz és a belvíz kapcsán még az állami felelősség is megáll, mert nekik nem lenen szabad ilyen helyekre kiadni az építési engedélyt (pl Budapesten a Duna-parton ártéri építkezések). Mégis megteszik, aztán ha megvan a baj az állam majd kárenyhit, vagy kártalanít, mert a biztosítóknak van annyi esze, hogy ilyen helyen levő ingatlant nem biztosít.

Remélem azok is fognak most kapni a nagy kalapból, akiknek a biztosító fizet. Ők miért ne kaphatnának a központi forrásokból? Mert ők megpróbáltak felelősen gondolkozni, és az öngondoskodás útjára léptek. Nagyon helyes. Ők kaphassanak többet, több helyről. Ez a követendő példa, és nem a másik. Az ellenkezője arra vezet majd, hogy így az emberek soha nem fogják megtanulni, hogy felelősek azért, amit tesznek, vagy éppen nem tesznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagymagus.blog.hu/api/trackback/id/tr321177567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása